Veel mensen zien de voordelen van een vakantiewoning in warme landen, zoals Spanje. Spanje is ook een erg fijn land om te verblijven, want het klimaat, de cultuur en het eten zijn er heerlijk. Maar helaas zijn er perioden in het jaar dat je niet naar je vakantiewoning aan de Costa del Sol toe kunt. Dan kun je besluiten om jouw woning in Spanje te verhuren. Maar hoe werkt dat? In deze blog vertellen we je er meer over.
Bekijk hier al onze huizen in Spanje!
Verhuurtermijn bepalen
Voor je kunt verhuren, is het belangrijk om na te gaan of de verhuur voor korte of lange termijn is. Korte termijn wil zeggen dat het voor korter dan één maand is, lange termijn is langer dan één maand. Voor beide mogelijkheden gelden andere regels in Spanje. Verhuur voor korte termijn (in Spanje ‘viviendas de uso turístico’) is bijvoorbeeld alleen toegestaan voor recreatie en werk. Je verhuurt je woning dan aan toeristen. Verhuur je voor lange termijn, dan is het de bedoeling dat de huurder regelmatig gebruik maakt van de woning en het huis eigen kan maken. Bij verhuur voor lange termijn moet je bovendien zorgen dat je een goed huurcontract opstelt. Dit kan voorkomen dat je er later achterkomt dat de huurder het recht heeft om voor een periode van 3, of zelfs 5 jaar in de woning te blijven.
Vergunning aanvragen
Voordat je legaal je woning kunt verhuren, moet je een vergunning aanvragen. Hiervoor dien je een aanvraagformulier in bij het plaatselijk gemeentehuis of de dichtsbijzijnde toerisme-afdeling. Het formulier heet in het Spaans ‘declaración responsable’. Bovendien moet de woning voldoen aan bepaalde basisvoorzieningen, zoals een verwarmingssysteem, airconditioning, een telefoonnummer van de verhuurder, een verbanddoos, een klachtenboek, informatie over de omgeving, schoon drinkwater en elektriciteit. Dit moet je voor de officiële licentie ook aan kunnen tonen.
Belastingplicht in Spanje
De inkomsten uit verhuur van een woning in Spanje moeten worden aangegeven bij de belastingambtenaar. Voor korte termijn verhuur moeten de huurinkomsten per kwartaal ingediend worden, indien je geen officiële inwoner van Spanje bent. Naast het aangeven van de hoeveelheid huur, moet je ook de namen van huurders en de data van bezetting aangeven. Als officiële inwoner van de Europese Unie kun je ook verschillende uitgaven volledig of deels terugvragen bij de belasting, namelijk:
- Gemeentebelasting en gemeenschapskosten
- Kosten van voorzieningen, zoals elektriciteit
- Elke huisverzekering die je moet betalen
- Rente op je hypotheek
- Schoonmaak- en waskosten
- Juridische en boekhoudkundige kosten
Huurders registreren
Bij beide soorten verhuurtermijnen moeten de huurders geregistreerd worden bij de Guardia Civil of de Policia Nacional. Dit doe je zelf of kan geregeld worden door een bureau wat voor jou ook de verhuur van je woning verzorgd. De instantie waarbij je de huurders registreert heeft voor- en achternamen, een referentie identiteitsdocument (zoals een documentnummer), geboortedatum, geslacht, nationaliteit en de data van bezetting nodig. Daarnaast moet je ook je eigen ID, voor- en achternaam, en een ondertekening van het formulier doorgeven.
Schakel eventueel hulp in
Heb je besloten je Spaanse woning te verhuren na het kopen? Dat kan een verwarrend of lastig proces zijn. Zeker omdat de regels voor verhuur per regio ook kunnen verschillen. Daarom zijn er ook bepaalde bureaus te vinden, die kunnen helpen bij het verhuren op een veilige en correcte manier. Deze bureaus zijn op de hoogte van nationale en regionale regels. Zo hoef jij je geen zorgen te maken over het proces van de verhuur.